Föredragsafton

Körvelmunkar och mandelmaskar

Historiska recept i en digital värld

Historiska föreningen inbjuder till en föredragsafton med redaktör, FM Maren Jonasson, tisdagen 29 november 2022 kl. 17.00 i Vetenskapernas hus (Kyrkogatan 6, sal 207).

Det är också möjligt att följa föredraget på den digitala plattformen Zoom. Personer som önskar delta via Zoom kan anmäla detta via en elektronisk anmälningsblankett och får då en länk till föredraget samt lösenord.

Vad smakade maten på 1700-talet och hur har våra smakpreferenser ändrat sedan dess? Redaktören Maren Jonasson berättar om Svenska litteratursällskapets satsning på att göra över tusen finländska recept, råd och huskurer från 1700- och 1800-talen fritt tillgängliga på nätet och om arbetet med de gamla recepthandskrifterna.

Det digitala utgivningsprojektet Historiska recept tillgängliggör handskriftsmaterialet till sex finländska receptsamlingar från 1700- och 1800-talen som faksimil, transkription och som normaliserad och lätt moderniserad lästext. Materialet är sökbart och förses med ämnesord som gör det lätt att hitta till exempel alla kakrecept eller alla recept som innehåller ingefära eller citron. Webbsidan lanseras i slutet av 2022 på adressen historiskarecept.sls.fi.

Välkomna!

Bild: Meny från middag i samband med Helsingfors skridskoklubbs tävling 1883. Helsingfors stadsmuseum / Finna.

Historisk Tidskrift För Finland

Finlands enda historievetenskapliga tidskrift på svenska.

Läs mer

Gunnar Mickwitz pris

Gunnar Mickwitz pris tilldelas årligen en förtjänstfull avhandling pro gradu.

Läs mer

Gösta Mickwitz pris

Gösta Mickwitz pris tilldelas en person som bidragit till intresset för historia.

Läs mer